tradycja w kuchni

Sernik cytrynowy

Ciasta

Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • ok. 100 g mielonych migdałów
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

Masa serowa:

  • ok. 800 g serka kremowego (np: serka Philadelphia)
  • ok. 500 g serka mascarpone
  • 0,5 szkl oleju rzepakowego
  • 5 jajek
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 / 36%
  • 250 - 300 g cukru
  • 5 cytryn
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli

Wykonanie:

Przygotować ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.

Następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki  na ok. godzinę.

Po tym czasie blaszkę (23x34) wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej rozwałkować ciast.

Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 - 25 minut.

Wystudzić.


Przygotować masę serową:

Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. 

Następnie z każdej z nich zetrzeć na tarce warstwę skórki.

Oddzielnie wycisnąć sok.

Pozostałe składniki wyłożyć do dużej miseczki i zmiksować.

Powinna powstać jednolita masa.

Następnie do masy dodać sok z cytryny i startą skórkę, wszystko dokładnie wymieszać.

Przelać na ostudzone ciasto.

Piec w temperaturze 150 st. C. przez 70 - 75 minut.

Po upływie tego czasu zostawić do przestudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.