Sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- ok. 100 g mielonych migdałów
- 250 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 2 jajka
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masa serowa:
- ok. 800 g serka kremowego (np: serka Philadelphia)
- ok. 500 g serka mascarpone
- 0,5 szkl oleju rzepakowego
- 5 jajek
- 300 ml śmietanki kremówki 30 / 36%
- 250 - 300 g cukru
- 5 cytryn
- 1 budyń waniliowy
- szczypta soli
Wykonanie:
Przygotować ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
Następnie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie blaszkę (23x34) wyłożyć papierem do pieczenia, a na niej rozwałkować ciast.
Piec w temperaturze 180 st. C przez 20 - 25 minut.
Wystudzić.
Przygotować masę serową:
Cytryny dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
Następnie z każdej z nich zetrzeć na tarce warstwę skórki.
Oddzielnie wycisnąć sok.
Pozostałe składniki wyłożyć do dużej miseczki i zmiksować.
Powinna powstać jednolita masa.
Następnie do masy dodać sok z cytryny i startą skórkę, wszystko dokładnie wymieszać.
Przelać na ostudzone ciasto.
Piec w temperaturze 150 st. C. przez 70 - 75 minut.
Po upływie tego czasu zostawić do przestudzenia w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin.