tradycja w kuchni

Pyszne rogaliki z nadzieniem

Ciasta

Pyszne rogaliki z nadzieniem

Pyszne rogaliki z nadzieniem

Składniki na rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 100 ml mleka

Składniki na ciasto:

  • 720 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 żółtka jajek
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • nutella, dżem, marmolada, nadzienie serowe


Wykonanie:

Przygotować rozczyn:

100 ml mleka lekko podgrzać.

Mąkę przesiać do miski, następnie dodać świeże drożdże, cukier oraz ciepłe mleko.

Wszystko dokładnie wymieszać i przykryć ściereczką.

Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 – 30 minut.


Przygotować ciasto:

Do miski przesiać 720 g mąki.

Dodać szczyptę soli, żółtka jajek oraz cukier.

Następnie dodać roztopione i przestudzone masło oraz ciepłe mleko.

Na koniec dodać przygotowany wcześniej rozczyn.

Wszystkie składniki wymieszać plastikową lub drewnianą łyżką.

Następnie ciasto wyrabiać przez parę minut, aż stanie się jednolite.

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść (ja podsypałam lekko mąką), przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut.


Tak przygotowane i wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki.

Każdy kawałek rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy.

Ciasto powinno mieć ok 30 cm średnicy.


Rozwałkowane ciasto pokroić na 8 trójkąty – najpierw na pół, następnie każdy kawałek znowu na pół itd.

W najszerszym miejscu ciasta nałożyć wybrane nadzienie.

Następnie rogaliki zwijać, a najcieńszą końcówka ciasta powinna znajdować się pod spodem rogalika.

Każdy rogalik można posmarować rozmąconym jajkiem – wtedy będą błyszczące.


Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 18 – 20 minut.

Rogaliki powinny być wyrośnięte i rumiane.