tradycja w kuchni

Rodzaje makaronów – który do czego ? Sprawdź!

Porady

Rodzaje makaronów – który do czego ? Sprawdź!

Rodzaje makaronów – który do czego ? Sprawdź!

W dzisiejszych czasach na rynku dostępne są różne rodzaje makaronów, dlatego warto wiedzieć, jaki makaron jest odpowiedni do potrawy, którą przygotowujemy.


Świderki:

Jest to makaron średniej grubości. Nadaje się do sałatek, zup oraz potraw na słodko.


Nitki:

Zazwyczaj dodawane są do zup.


Łazanki:

Makaron w kształcie małych kwadracików.

Dodawany jest to potraw typu zupy lub łazanki.


Spaghetti:

Długie nitki i różnych grubościach.

Podawane z sosami, np.: mięsnym lub pomidorowym.


Penne:

Średniej wielkości rurki, ścięte na końcach.

Podawane z sosami, idealnie nadają się do zapiekanek.


Cannelloni:

Rurki o długości ok. 10 cm.

Można nadziewać je np.: farszem mięsnym, warzywnym i zapiekać.


Lasagne:

Płaty ciasta różnej wielkości.

Nadaje się do przekładania sosem pomidorowym lub beszamelowym.

Można je zapiekać z mięsem.


Muszelki:

Wspaniałe do zapiekania, np.: z farszem mięsnym.

Można z nich robić również potrawy na słodko.