Rodzaje makaronów – który do czego ? Sprawdź!
Rodzaje makaronów – który do czego ? Sprawdź!
W dzisiejszych czasach na rynku dostępne są różne rodzaje makaronów, dlatego warto wiedzieć, jaki makaron jest odpowiedni do potrawy, którą przygotowujemy.
Świderki:
Jest to makaron średniej grubości. Nadaje się do sałatek, zup oraz potraw na słodko.
Nitki:
Zazwyczaj dodawane są do zup.
Łazanki:
Makaron w kształcie małych kwadracików.
Dodawany jest to potraw typu zupy lub łazanki.
Spaghetti:
Długie nitki i różnych grubościach.
Podawane z sosami, np.: mięsnym lub pomidorowym.
Penne:
Średniej wielkości rurki, ścięte na końcach.
Podawane z sosami, idealnie nadają się do zapiekanek.
Cannelloni:
Rurki o długości ok. 10 cm.
Można nadziewać je np.: farszem mięsnym, warzywnym i zapiekać.
Lasagne:
Płaty ciasta różnej wielkości.
Nadaje się do przekładania sosem pomidorowym lub beszamelowym.
Można je zapiekać z mięsem.
Muszelki:
Wspaniałe do zapiekania, np.: z farszem mięsnym.
Można z nich robić również potrawy na słodko.