tradycja w kuchni

Jajecznica z kurkami

Śniadania

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Składniki:

  • 6 jajek
  • 30 dag kurek
  • 1 cebulka
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sól
  • pieprz biały

Wykonanie:

Kurki oczyścić, większe pokroić, a mniejsze pozostawić w całości.

Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić ją na maśle.

Następnie do cebuli dodać kurki i smażyć pod przykryciem przez ok. 4 minuty.

W razie potrzeby odparować wodę z patelni.

Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem, lekko roztrzepać.

Masę jajeczną wlać do kurek i cebulki, smażyć tak, aby jajecznica była równomiernie ścięta.

Podawać posypaną zieleniną.