tradycja w kuchni

Pyszny żurek z białą kiełbasą

Wielkanoc

Pyszny żurek z białą kiełbasą

Pyszny żurek z białą kiełbasą

Składniki:

  • ok. 40 dag parzonej białej kiełbasy
  • 2 szklanki zakwasu
  • 1 l. wywaru z włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 3 - 4 suszone grzyby
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Wykonanie:

Grzyby dokładnie opłukać i zalać 1/2 szklanki zimnej wody. Pozostawić na ok. 3 godziny.

Następnie grzyby odcedzić zachowując wodę i posiekać.

Białą kiełbasę pokroić w plasterki.

Do garnuszka wrzucić kiełbasę i zalać ją wywarem z włoszczyzny, zagotować.

Wlać rozmieszany zakwas i wodę z moczenia grzybów. Zagotować.

Odlać 1/2 szklanki zupy.

Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, wsypać mąkę pszenną i zasmażyć.

Zasmażkę rozprowadzić wystudzoną zupą i wlać do żurku w garnku.

Doprawić go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.