Pyszny żurek z białą kiełbasą
Pyszny żurek z białą kiełbasą
Składniki:
- ok. 40 dag parzonej białej kiełbasy
- 2 szklanki zakwasu
- 1 l. wywaru z włoszczyzny
- 1 cebula
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 - 4 suszone grzyby
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek
Wykonanie:
Grzyby dokładnie opłukać i zalać 1/2 szklanki zimnej wody. Pozostawić na ok. 3 godziny.
Następnie grzyby odcedzić zachowując wodę i posiekać.
Białą kiełbasę pokroić w plasterki.
Do garnuszka wrzucić kiełbasę i zalać ją wywarem z włoszczyzny, zagotować.
Wlać rozmieszany zakwas i wodę z moczenia grzybów. Zagotować.
Odlać 1/2 szklanki zupy.
Cebulę obrać i posiekać, zrumienić na rozgrzanym oleju, wsypać mąkę pszenną i zasmażyć.
Zasmażkę rozprowadzić wystudzoną zupą i wlać do żurku w garnku.
Doprawić go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.