tradycja w kuchni

Rosół z podrobami

Zupy

Rosół z podrobami

Rosół z podrobami

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • 20 dag wołowiny z kością
  • ok. 30 dag serc drobiowych
  • ok. 30 dag żołądków drobiowych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Mięso dokładnie umyć.

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić.w kostkę.

Mięso i warzywa włożyć do większego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować i osolić.

Gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 3 godziny.

Po tym czasie mięso i warzywa wyjąć, a rosół przecedzić.

Marchewkę wrzucić z powrotem do zupy.

Podroby starannie umyć i drobno pokroić.

Włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, gotować do miękkości i odcedzić.

Podroby przełożyć do rosołu i gotować jeszcze przez 15 minut.

Na koniec doprawić sola i pieprzem.

Podawać z posiekaną natką pietruszki.