Rosół z podrobami
Rosół z podrobami
Składniki:
- 1 porcja rosołowa
- 20 dag wołowiny z kością
- ok. 30 dag serc drobiowych
- ok. 30 dag żołądków drobiowych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1/2 selera
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć.
Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić.w kostkę.
Mięso i warzywa włożyć do większego garnka i zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować i osolić.
Gotować na najmniejszym ogniu przez ok. 3 godziny.
Po tym czasie mięso i warzywa wyjąć, a rosół przecedzić.
Marchewkę wrzucić z powrotem do zupy.
Podroby starannie umyć i drobno pokroić.
Włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, gotować do miękkości i odcedzić.
Podroby przełożyć do rosołu i gotować jeszcze przez 15 minut.
Na koniec doprawić sola i pieprzem.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.