tradycja w kuchni

Tradycyjny przepis na ciasto ze śliwkami

Ciasta

Tradycyjny przepis na ciasto ze śliwkami

Tradycyjny przepis na ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 250 g masła
  • 2,5 łyżki śmietany
  • ok. 1 kg śliwek

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 150 g mąki pszennej


Wykonanie:

Przygotować kruszonkę: Mąkę, cukier puder i zimne masło ugnieść, a następnie rozdrobnić na malutkie okruszki.

Jeżeli kruszonka będzie zbyt klejąca, można podsypać ją delikatnie mąką.


Masło ucierać z cukrem, aż do jego rozpuszczenia.

W trakcie ucierania masy dodać po jednym żółtku, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę.

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.

Gdy masa będzie gotowa, dokładnie ubić białka jajek na sztywną pianę i dodać do utartej masy.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na nim połówki lub ćwiartki śliwek skórkami do dołu.

Na wierzch ciasta rozetrzeć przygotowaną wcześniej kruszonkę.

Ciasto piec przez ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku.