Tradycyjny przepis na ciasto ze śliwkami
Tradycyjny przepis na ciasto ze śliwkami
Składniki:
- 3 jajka
- 1 szkl cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 250 g masła
- 2,5 łyżki śmietany
- ok. 1 kg śliwek
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- ok. 150 g mąki pszennej
Wykonanie:
Przygotować kruszonkę: Mąkę, cukier puder i zimne masło ugnieść, a następnie rozdrobnić na malutkie okruszki.
Jeżeli kruszonka będzie zbyt klejąca, można podsypać ją delikatnie mąką.
Masło ucierać z cukrem, aż do jego rozpuszczenia.
W trakcie ucierania masy dodać po jednym żółtku, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i śmietanę.
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć.Gdy masa będzie gotowa, dokładnie ubić białka jajek na sztywną pianę i dodać do utartej masy.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie układać na nim połówki lub ćwiartki śliwek skórkami do dołu.
Na wierzch ciasta rozetrzeć przygotowaną wcześniej kruszonkę.
Ciasto piec przez ok. 45 minut w rozgrzanym do 180 st. C. piekarniku.