Brownie - prosty przepis
Brownie - prosty przepis
Składniki:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- ok. 200 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego
- 275 g cukru
- 135 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli
Wykonanie:
Jedną tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce i odstaw do lodówki.
Pozostałe tabliczki połam i rozpuść na małym ogniu z posiekanym wcześniej masłem i 1 łyżeczką aromatu.
Jajka ubij na puszystą masę z 1 łyżeczką aromatu i cukrem.
Dodaj lekko ostudzoną masę czekoladową i miksuj przez chwilę na wolnym obrotach.
Dodaj przesianą mąkę i sól, delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.
Całość przelej do prostokątnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Posyp startą wcześniej czekoladą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 20 minut.