tradycja w kuchni

Brownie - prosty przepis

Ciasta

Brownie - prosty przepis

Brownie - prosty przepis

Składniki:

  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • ok. 200 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub rumowego
  • 275 g cukru
  • 135 g mąki
  • 1/4 łyżeczki soli


Wykonanie:

Jedną tabliczkę czekolady zetrzyj na tarce i odstaw do lodówki.

Pozostałe tabliczki połam i rozpuść na małym ogniu z posiekanym wcześniej masłem i 1 łyżeczką aromatu.

Jajka ubij na puszystą masę z 1 łyżeczką aromatu i cukrem.

Dodaj lekko ostudzoną masę czekoladową i miksuj przez chwilę na wolnym obrotach.

Dodaj przesianą mąkę i sól, delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.

Całość przelej do prostokątnej formy, wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.

Posyp startą wcześniej czekoladą.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez ok. 20 minut.