tradycja w kuchni

Schab pieczony ze śliwkami

Obiady

Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

Składniki:

  •    ok. 1,5 kg schabu bez kości    
  •    20 - 25 suszonych śliwek bez pestek 
  •    5 ząbki czosnku 
  •    łyżeczka ostrej papryki
  •    olej do pieczenia
  •    sól
  •    pieprz
  •    majeranek


Wykonanie:

W schabie ostrym długim nożem wyciąć w środku kieszeń o szerokości ok. 3 - 4 cm.

W wyciętą kieszeń wsypać łyżeczkę soli i rozetrzeć od środka, a następnie włożyć suszone śliwki.

Schab natrzeć olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem,solą ,mieloną papryką oraz majerankiem.

Schab piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez ok. godzinę.

Po upieczeniu schab pieczony należy pozostawić w nagrzanym piekarniku na kolejne 30 minut.