Schab pieczony ze śliwkami
Schab pieczony ze śliwkami
Składniki:
- ok. 1,5 kg schabu bez kości
- 20 - 25 suszonych śliwek bez pestek
- 5 ząbki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- olej do pieczenia
- sól
- pieprz
- majeranek
Wykonanie:
W schabie ostrym długim nożem wyciąć w środku kieszeń o szerokości ok. 3 - 4 cm.
W wyciętą kieszeń wsypać łyżeczkę soli i rozetrzeć od środka, a następnie włożyć suszone śliwki.
Schab natrzeć olejem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem,solą ,mieloną papryką oraz majerankiem.
Schab piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez ok. godzinę.
Po upieczeniu schab pieczony należy pozostawić w nagrzanym piekarniku na kolejne 30 minut.