Gołąbki z kaszą
Gołąbki z kaszą
Składniki:
- 30 dag mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
- 2 woreczki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
- 1 mała główka białej kapusty
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek
- cukier
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, połączyć z mięsem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. wyrobić masę.
Kapustę oczyścić w wierzchnich liści, wyciąć głąb u nasady, oddzielić liście.
Zagotować wodę, wrzucać partiami liście, gotować ok. 5 minut.
Wyjąć je, osączyć, wystudzić, usunąć nożem grubsze nerwy.
Wybrać największe liście (pozostałe odłożyć), nakładać na nie farsz i zaginając boki, zwijać je w rulony.
Dno brytfanny wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.
Gołąbki umieścić w naczyniu jeden obok drugiego.
Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, wlać do brytfanny.
Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.Gołąbki przełożyć na półmisek, sos z pieczenia zagęścić mąką rozrobioną z niewielka ilością wody, zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Gołąbki polać sosem.
Tak przygotowane gołąbki doskonale smakują z ziemniakami.