tradycja w kuchni

Gołąbki z kaszą

Obiady

Gołąbki z kaszą

Gołąbki z kaszą

Składniki:

  • 30 dag mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
  • 2 woreczki kaszy gryczanej lub jęczmiennej
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • cukier

Wykonanie:

Kaszę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić, połączyć z mięsem, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. wyrobić masę.

Kapustę oczyścić w wierzchnich liści, wyciąć głąb u nasady, oddzielić liście.

Zagotować wodę, wrzucać partiami liście, gotować ok. 5 minut.

Wyjąć je, osączyć, wystudzić, usunąć nożem grubsze nerwy.

Wybrać największe liście (pozostałe odłożyć), nakładać na nie farsz i zaginając boki, zwijać je w rulony.

Dno brytfanny wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty.

Gołąbki umieścić w naczyniu jeden obok drugiego.

Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym, wlać do brytfanny.

Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 st. C.

Gołąbki przełożyć na półmisek, sos z pieczenia zagęścić mąką rozrobioną z niewielka ilością wody, zagotować, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Gołąbki polać sosem.

Tak przygotowane gołąbki doskonale smakują z ziemniakami.