Jak gotować bez tłuszczu? Zobacz!
Jak gotować bez tłuszczu? Zobacz!
Zdrowe posiłki to przede wszystkim jedzenie ubogie w niezdrowe tłuszcze.
W diecie warto zastosować takie tłuszcze jak: oliwa z oliwek lub olej lniany.
Jak w prosty sposób uniknąć wysokiej kaloryczności posiłków?
Gotowanie na parze
Najprostszy sposób na uniknięcie tłustego jedzenia.
Do gotowania wystarczy użyć parowaru lub nakładki na garnek.
Jest to najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków, ponieważ w ten sposób ogranicza się utratę związków odżywczych.
Patelnia beztłuszczowa
Jest to patelnia ze specjalną nieprzywierającą powłoką.
Powłoka na takiej patelni powinna być granitowa, ceramiczna lub teflonowa.
Grill elektryczny
Grillowanie to doskonały sposób na pozbycie się tłuszczu z mięsa.
Pieczenie bez tłuszczu
Na rynku dostępne są maty silikonowe, dzięki którym Twoje jedzenie nie będzie ociekać tłuszczem.
Mata taka jest łatwa w czyszczeniu i odporna na wysokie temperatury.
Potrawy można również piec w folii spożywczej.
W ten sposób przygotowujemy jedzenie tylko w tłuszczu, który wydobywa się z jedzenia, nie musimy dodatkowo dodawać, np.: oleju.
Gotowanie
W czasie gotowania pozbywamy się zbędnego tłuszczu zawartego w żywności.
Jednak podczas tej obróbki termicznej tracimy dużo składników odżywczych.