tradycja w kuchni

Pożywna zupa ogórkowa

Zupy

Pożywna zupa ogórkowa

Pożywna zupa ogórkowa

Składniki:

  • 25 - 30 dag żeberek wieprzowych
  • 1/2 porcji rosołowej z kurczaka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 cebula mocno opieczona
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 5 dużych ogórków kisoznych
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 - 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier (można pominąć)

Wykonanie:

Wywar: Żeberka oraz kurczaka dokładnie umyć i zalać 2 litrami zimnej wody.

Dodać obraną i umytą włoszczyznę i szczyptę soli.

Wrzucić również listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.

Całość gotować przez ok. 1 godzinę na małym ogniu.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Ugotowany wywar przecedzić.Mięso z kurczaka i żeberek pokroić na mniejsze kawałki.

Do wywaru dodać ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut.

Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Sok odcisnąć i zachować.

Rozdrobnione ogórki dusić na maśle. Można je podlać 1 - 2 łyżkami soku z ogórków.

Dodać do wywaru podduszone ogórki i całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.

Zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać również trochę soku z ogórków.

Do zupy dodać kawałki mięsa oraz rozdrobnione ugotowane warzywa.

Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.