Pożywna zupa ogórkowa
Pożywna zupa ogórkowa
Składniki:
- 25 - 30 dag żeberek wieprzowych
- 1/2 porcji rosołowej z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 cebula mocno opieczona
- 4 - 5 ziemniaków
- 5 dużych ogórków kisoznych
- 3/4 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 - 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
- sól
- pieprz
- cukier (można pominąć)
Wykonanie:
Wywar: Żeberka oraz kurczaka dokładnie umyć i zalać 2 litrami zimnej wody.
Dodać obraną i umytą włoszczyznę i szczyptę soli.
Wrzucić również listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.
Całość gotować przez ok. 1 godzinę na małym ogniu.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Ugotowany wywar przecedzić.Mięso z kurczaka i żeberek pokroić na mniejsze kawałki.Do wywaru dodać ziemniaki i gotować przez ok. 20 minut.
Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Sok odcisnąć i zachować.
Rozdrobnione ogórki dusić na maśle. Można je podlać 1 - 2 łyżkami soku z ogórków.
Dodać do wywaru podduszone ogórki i całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką i zagotować.
Zupę doprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać również trochę soku z ogórków.Do zupy dodać kawałki mięsa oraz rozdrobnione ugotowane warzywa.
Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.