tradycja w kuchni

Domowa pyszna zupa koperkowa

Zupy

Domowa pyszna zupa koperkowa

Domowa pyszna zupa koperkowa

Składniki:

  • 1 l rosołu drobiowego
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Do gotującego się rosołu dodać rozdrobnione ziemniaki i gotować ok. 20 minut.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać koperek i zagotować.

Zupę zaciągnąć mąką ziemniaczaną wymieszaną ze śmietaną i z kilkoma łyżkami gorącego rosołu.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.