tradycja w kuchni

Prosta i lekka grochówka

Zupy

Prosta i lekka grochówka

Prosta i lekka grochówka

Składniki:

  • ok. 1,5 l rosołu drobiowego
  • 25 dag łuskanego grochu
  • 20 dag chudego wędzonego boczku ze skórą
  • ok. 30 dag wiejskiej kiełbasy
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Groch opłukać i zalać zimną wodą, tak aby było jej dwa razy więcej niż grochu. Pozostawić do namoczenia na całą noc.

Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oleju.

Do cebuli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w kostkę boczek (bez skóry) i kiełbasę, smażyć przez kilka minut.

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Rosół zagotować, wrzucić groch i wlać wodę w której się moczył.

Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, skórkę z boczku oraz podsmażoną cebulkę, boczek i kiełbasę.

Całość gotować przez 20 - 30 minut i dorzucić rozdrobnione warzywa.

Gotować, aż zmiękną.

Pod koniec dodać pozostałe przyprawy.