Prosta i lekka grochówka
Prosta i lekka grochówka
Składniki:
- ok. 1,5 l rosołu drobiowego
- 25 dag łuskanego grochu
- 20 dag chudego wędzonego boczku ze skórą
- ok. 30 dag wiejskiej kiełbasy
- 4 - 5 ziemniaków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka cząbru
- 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Groch opłukać i zalać zimną wodą, tak aby było jej dwa razy więcej niż grochu. Pozostawić do namoczenia na całą noc.
Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę, a następnie zeszklić na oleju.
Do cebuli dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w kostkę boczek (bez skóry) i kiełbasę, smażyć przez kilka minut.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Rosół zagotować, wrzucić groch i wlać wodę w której się moczył.
Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, skórkę z boczku oraz podsmażoną cebulkę, boczek i kiełbasę.
Całość gotować przez 20 - 30 minut i dorzucić rozdrobnione warzywa.
Gotować, aż zmiękną.
Pod koniec dodać pozostałe przyprawy.