tradycja w kuchni

Zobacz jakich produktów nie należy zamrażać!

Porady

Zobacz jakich produktów nie należy zamrażać!

Zobacz jakich produktów nie należy zamrażać!

               

Mrożenie jest bardzo popularną metodą przechowywania żywności, jednak należy pamiętać o tym, że nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do mrożenia.


Jakich produktów nie należy wkładać do zamrażarki? Sprawdź!


Ugotowany makaron, ziemniaki lub ryż

Zamrażanie tych produktów nie ma sensu, ponieważ po wyjęciu z zamrażalnika będą się nadawać jedynie do wyrzucenia, ponieważ będą miękkie i wyglądające nie mocno rozgotowane.


Warzywa i owoce

Do zamrażalnika nie wolno wkładać warzyw, które mają dużą zawartość wody. Produkty te tracą swoją jędrność i łatwo się rozpadają.

Warzywa, których nie należy mrozić:

  • rzodkiewki
  • sałata
  • pomidor
  • seler naciowy
  • ogórek
  • surowa kapusta


Czosnek i cebula również nie nadają się do mrożenia, ponieważ cebula robi się miękka, a czosnek gorzknieje.


Owoce których nie należy mrozić:

  • arbuz
  • kiwi
  • pomarańcze
  • pomarańcza
  • banany
  • grejpfrut
  • melon
  • jabłka
  • cytryny
  • winogrona
  • limonka


Nabiał

Produkty mleczne takie jak: śmietana, jogurty, mleko, sery świeże i miękkie, mozzarella itp. nie nadają się do mrożenia. 


Jajka:

Jajka ugotowane i zamrożone staną się niesmaczne i gumiaste, a zamrożenie świeżych jajek spowoduje, że jajko może pęknąć i wylać się w zamrażalniku.


Nie należy również mrozić budyniu, majonezu, sosów lub kremów do ciast.