Zobacz jakich produktów nie należy zamrażać!
Zobacz jakich produktów nie należy zamrażać!
Mrożenie jest bardzo popularną metodą przechowywania żywności, jednak należy pamiętać o tym, że nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do mrożenia.
Jakich produktów nie należy wkładać do zamrażarki? Sprawdź!
Ugotowany makaron, ziemniaki lub ryż
Zamrażanie tych produktów nie ma sensu, ponieważ po wyjęciu z zamrażalnika będą się nadawać jedynie do wyrzucenia, ponieważ będą miękkie i wyglądające nie mocno rozgotowane.
Warzywa i owoce
Do zamrażalnika nie wolno wkładać warzyw, które mają dużą zawartość wody. Produkty te tracą swoją jędrność i łatwo się rozpadają.
Warzywa, których nie należy mrozić:
- rzodkiewki
- sałata
- pomidor
- seler naciowy
- ogórek
- surowa kapusta
Czosnek i cebula również nie nadają się do mrożenia, ponieważ cebula robi się miękka, a czosnek gorzknieje.
Owoce których nie należy mrozić:
- arbuz
- kiwi
- pomarańcze
- pomarańcza
- banany
- grejpfrut
- melon
- jabłka
- cytryny
- winogrona
- limonka
Nabiał
Produkty mleczne takie jak: śmietana, jogurty, mleko, sery świeże i miękkie, mozzarella itp. nie nadają się do mrożenia.
Jajka:
Jajka ugotowane i zamrożone staną się niesmaczne i gumiaste, a zamrożenie świeżych jajek spowoduje, że jajko może pęknąć i wylać się w zamrażalniku.
Nie należy również mrozić budyniu, majonezu, sosów lub kremów do ciast.