tradycja w kuchni

Schab po mazursku

Obiady

Schab po mazursku

Schab po mazursku

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki oleju
  • 1 - 1,5 łyżki masła
  • 1 - 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 goździki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1 litrem zimnej wody, posolić, gotować przez ok. 30 minut. Wywar przecedzić.

Schab umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

Następnie włożyć do wywaru i gotować przez ok. 4 minuty na małym ogniu.

Schab osączyć i następnie zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.

Mięso przełożyć do garnuszka, oprószyć pieprzem i posypać bułką tartą, polać roztopionym masłem i powidłami śliwkowymi wymieszanymi z 1/2 szklanki wywaru.

Do schabu doda„ goździki i dusić do miękkości na małym ogniu.

Pod koniec duszenia dodać wytrawne wino.

Sos zagęścić mąką rozrobioną w 1/4 szklanki wody.

Zagotować i doprawić solą i pieprzem.

Schab podawać polany sosem oraz posypany natką pietruszki (można pominąć).

Doskonale smakuje z ziemniakami puree.