Schab po mazursku
Schab po mazursku
Składniki:
- 1 kg schabu
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 2 - 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki oleju
- 1 - 1,5 łyżki masła
- 1 - 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 goździki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Włoszczyznę obrać, umyć i zalać 1 litrem zimnej wody, posolić, gotować przez ok. 30 minut. Wywar przecedzić.
Schab umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Następnie włożyć do wywaru i gotować przez ok. 4 minuty na małym ogniu.
Schab osączyć i następnie zrumienić na mocno rozgrzanym oleju.
Mięso przełożyć do garnuszka, oprószyć pieprzem i posypać bułką tartą, polać roztopionym masłem i powidłami śliwkowymi wymieszanymi z 1/2 szklanki wywaru.
Do schabu doda„ goździki i dusić do miękkości na małym ogniu.
Pod koniec duszenia dodać wytrawne wino.
Sos zagęścić mąką rozrobioną w 1/4 szklanki wody.
Zagotować i doprawić solą i pieprzem.
Schab podawać polany sosem oraz posypany natką pietruszki (można pominąć).
Doskonale smakuje z ziemniakami puree.