tradycja w kuchni

Tortille z kurczakiem i warzywami

Obiady

Tortille z kurczakiem i warzywami

Tortille z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 4 tortille pszenne
  • ok. 40 dag piersi kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sok wyciśnięty z 0,5 limonki
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • kmin rzymski
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w paski.

Mięso oprószyć delikatnie solą, pieprzem oraz kminem rzymskim.

Następnie smażyć na rozgrzanym oleju, mieszając do momentu, aż się zarumieni.

Przełożyć do miseczki.

Na patelnię wrzucić pokrojone w paseczki lub kostkę  oczyszczone papryki i posiekaną w piórka cebulę.

Smażyć przez kilka minut często mieszając.

Warzywa wymieszać z usmażonym kurczakiem, oregano oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Dodać również sok z limonki.

Tortille podgrzać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st. C.

Na ciepłe placki nałożyć nadzienie, zwinąć je w rulony.


Tak przygotowane tortille najlepiej smakują z:

Sosem czosnkowym