tradycja w kuchni

Duszona wołowina

Obiady

Duszona wołowina

Duszona wołowina

Składniki:

  • 4 kawałki golonki wieprzowej (po 25 dag)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 1 cytryna
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki w zalewie
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.

Rozgrzać olej w garnuszku, mocno podsmażyć na nim mięso.

Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, posiekać, dodać z pomidorami do mięsa.

Całość podlać winem.

Przyprawić solą i pieprzem.

Dodać rozmaryn oraz tymianek, zagotować. Dusić przez 1 i 1/2 godziny.

Włoszczyznę umyć, pokroić na kawałki. 

Wrzucić do garnuszka 20 minut przed końcem duszenia.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.

Cytrynę sparzyć, obrać. Skórkę pokroić w paseczki.

Resztę czosnku obrać i posiekać.

Natkę pietruszki wymieszać z czosnkiem i skórką cytrynową.

Mieszankę przełożyć do garnuszka.

Tak przygotowaną duszoną wołowinę można udekorować rozmarynem, natką i tymiankiem.