Duszona wołowina
Duszona wołowina
Składniki:
- 4 kawałki golonki wieprzowej (po 25 dag)
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 1 cytryna
- 2 pęczki włoszczyzny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 puszka (850 ml) pomidorów bez skórki w zalewie
- 1 szklanka białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem.
Rozgrzać olej w garnuszku, mocno podsmażyć na nim mięso.
Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, posiekać, dodać z pomidorami do mięsa.
Całość podlać winem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Dodać rozmaryn oraz tymianek, zagotować. Dusić przez 1 i 1/2 godziny.
Włoszczyznę umyć, pokroić na kawałki.
Wrzucić do garnuszka 20 minut przed końcem duszenia.
Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
Cytrynę sparzyć, obrać. Skórkę pokroić w paseczki.
Resztę czosnku obrać i posiekać.
Natkę pietruszki wymieszać z czosnkiem i skórką cytrynową.
Mieszankę przełożyć do garnuszka.
Tak przygotowaną duszoną wołowinę można udekorować rozmarynem, natką i tymiankiem.