Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński
Składniki:
- 3 - 4 buraki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 liście kapusty włoskiej
- 4 ziemniaki
- 3 pomidory
- 3/4 szklanki fasoli typu Jaś
- 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 łyżki koncentratu buraczanego
- 3/4 szklanki śmietany 22%
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
- cukier
Wykonanie:
Namoczyć fasolę i odstawić na całą noc.
Następnie odcedzić i zalać 3 szklankami świeżej wody. Gotować do miękkości przez około godzinę.
Posolić po 30 minutach.
Buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
Zielone części włoszczyzny włożyć do garnka, dodać rozdrobnione warzywa i wlać 6 - 7 szklanek wody.
Posolić i gotować na małym ogniu.
Pomidory umyć, pokroić i poddusić z 1 łyżeczką masła i odrobiną wody.
Dodać do warzyw.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Włożyć do zupy razem z kapustą, gotować do miękkości.
Wyjąć zieleninę, dodać do zupy fasolę, cukier, pieprz i koncentraty.
Wymieszać śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej wody, wlać do zupy i zagotować, cały czas mieszając.
Pod koniec gotowania dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.