tradycja w kuchni

Barszcz ukraiński

Zupy

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 3 - 4 buraki
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 liście kapusty włoskiej
  • 4 ziemniaki
  • 3 pomidory
  • 3/4 szklanki fasoli typu Jaś
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 łyżki koncentratu buraczanego
  • 3/4 szklanki śmietany 22%
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

Namoczyć fasolę i odstawić na całą noc.

Następnie odcedzić i zalać 3 szklankami świeżej wody. Gotować do miękkości przez około godzinę.

Posolić po 30 minutach.

Buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać, dokładnie umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach lub pokroić w kostkę.

Zielone części włoszczyzny włożyć do garnka, dodać rozdrobnione warzywa i wlać 6 - 7 szklanek wody.

Posolić i gotować na małym ogniu.

Pomidory umyć, pokroić i poddusić z 1 łyżeczką masła i odrobiną wody.

Dodać do warzyw.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Włożyć do zupy razem z kapustą, gotować do miękkości.

Wyjąć zieleninę, dodać do zupy fasolę, cukier, pieprz i koncentraty.

Wymieszać śmietanę z mąką i kilkoma łyżkami gorącej wody, wlać do zupy i zagotować, cały czas mieszając.

Pod koniec gotowania dodac przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek.