tradycja w kuchni

Kolorowa rolada

Przystawki

Kolorowa rolada

Kolorowa rolada

Składniki:

  • ok. 300 g rozmrożonego posiekanego szpinaku
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 200 - 250 g wędzonego łososia
  • 300 g twarożku (może być serek łososiowy lub śmietankowy na kapnapki)
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.

Dodać żółtka,a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać.

Odsączyć szpinak. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem i solą.

Szpinak delikatnie połączyć z pianą z białek.

Blachę (26x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej przygotowaną masę szpinakową.

Piec przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Powinna się lekko zrumienić.

Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Na warstwie szpinakowej rozsmarować serek / twarożek.

Na wierzchu poukładać plasterki łososia.

Całość mocno zawinąć w rulon zdejmując delikatnie papier do pieczenia.

Zawinąć roladę w folię spożywczą i włożyć na parę godzin do lodówki.