Kolorowa rolada
Kolorowa rolada
Składniki:
- ok. 300 g rozmrożonego posiekanego szpinaku
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 200 - 250 g wędzonego łososia
- 300 g twarożku (może być serek łososiowy lub śmietankowy na kapnapki)
- 1 - 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
Dodać żółtka,a następnie mąkę. Dokładnie wymieszać.
Odsączyć szpinak. Doprawić do smaku czosnkiem, pieprzem i solą.
Szpinak delikatnie połączyć z pianą z białek.
Blachę (26x36 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej przygotowaną masę szpinakową.
Piec przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Powinna się lekko zrumienić.
Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na warstwie szpinakowej rozsmarować serek / twarożek.
Na wierzchu poukładać plasterki łososia.
Całość mocno zawinąć w rulon zdejmując delikatnie papier do pieczenia.
Zawinąć roladę w folię spożywczą i włożyć na parę godzin do lodówki.