tradycja w kuchni

Knedle z twarogiem

Obiady

Knedle z twarogiem

Knedle z twarogiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • ok. 30 dag twarogu
  • masło
  • sól
  • pieprz
  • masło do polania (+ bułka tarta)

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać i zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować.

Gorące ziemniaki zmielić, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść ciasto.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu.

Ser zmielić, dodać cebulę oraz sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszać farsz (gdyby był zbyt gęsty można dodać 1 łyżkę śmietany).

Z ciasta uformować wałek i podzielić go na części.

Każdą rozpłaszczyć ręką, nałożyć porcję farszu na środek ciasta.

Starannie zlepić.

Wkładać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, żeby nie przywarły do dna.

Gotować przez 5 - 6 minut od zagotowania.

Odcedzić.

Podawać okraszone stopionym masłem.

Dodatkowo można posypać je zrumienioną bułką tartą.