Knedle z twarogiem
Knedle z twarogiem
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 cebula
- ok. 30 dag twarogu
- masło
- sól
- pieprz
- masło do polania (+ bułka tarta)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, opłukać i zalać wrzącą wodą, posolić i ugotować.
Gorące ziemniaki zmielić, dodać do nich mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść ciasto.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na tłuszczu.
Ser zmielić, dodać cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszać farsz (gdyby był zbyt gęsty można dodać 1 łyżkę śmietany).
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na części.
Każdą rozpłaszczyć ręką, nałożyć porcję farszu na środek ciasta.
Starannie zlepić.
Wkładać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
Gotować przez 5 - 6 minut od zagotowania.
Odcedzić.
Podawać okraszone stopionym masłem.
Dodatkowo można posypać je zrumienioną bułką tartą.