Rozgrzewająca zupa jesienna
Rozgrzewająca zupa jesienna
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 duże pomidory
- 1 czerwona papryka
- ok. 50 g smalcu lub innego tłuszczu
- papryczki chili
- Papryka mielona pikantna
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Oprószyć mieloną papryką.
Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
Paprykę oczyścić z ziarenek, a pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.
Warzywa dodać do zrumienionej cebuli i dusić na małym ogniu, często mieszając, aż będą miękkie.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw.
Dolać tyle wrzącej wody, aby z zapasem zakrywała warzywa.
Gotować do miękkości.
Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i pikantną papryką.
Zupa powinna być ostra!