tradycja w kuchni

Rozgrzewająca zupa jesienna

Zupy

Rozgrzewająca zupa jesienna

Rozgrzewająca zupa jesienna

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 duże pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 50 g smalcu lub innego tłuszczu
  • papryczki chili 
  • Papryka mielona pikantna
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na tłuszczu. Oprószyć mieloną papryką.

Włoszczyznę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.

Paprykę oczyścić z ziarenek, a pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę.

Warzywa dodać do zrumienionej cebuli i dusić na małym ogniu, często mieszając, aż będą miękkie.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw.

Dolać tyle wrzącej wody, aby z zapasem zakrywała warzywa.

Gotować do miękkości.

Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i pikantną papryką.

Zupa powinna być ostra!