tradycja w kuchni

Pyszna zupa jarzynowa

Zupy

Pyszna zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Składniki:

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 25 dkg marchewki
  • 4 pomidory
  • 40 dag ziemniaków
  • 30 dag selera naciowego
  • 2 łyżki oleju
  • mielony kminek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 1 i 1/4 l. rosołu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę lub posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

Kapustę oczyścić, głąb usunąć, liście drobno poszatkować, opłukać, dobrze osączyć na sitku.

Marchewki obrać, pokroić w ukośne plasterki.

Pomidory oczyścić, umyć, pokroić na cząstki.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki.

Seler pokroić na małe kawałki.

Mocno rozgrzać olej w garnuszku, zeszklić na nim cebulę i czosnek przez kilka minut na małym ogniu, cały czas mieszając.

Dodać ziemniaki, kapustę, połowę pomidorów i koncentrat pomidorowy, dusić przez 5 - 7 minut na małym ogniu (często mieszając).

Warzywa przyprawić do smaku kminkiem.

Podlać rosołem, wszystkie składniki gotować przez 20 - 25 minut na średnim ogniu.

Po 15 minutach dodać pokrojone marchewki, seler oraz pozostałe pomidory.

Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek, drobno posiekać.

Zupę jarzynową ponownie przyprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz kminkiem.

Tak przygotowaną zupę przed podaniem posypać natką pietruszki.