tradycja w kuchni

Litewskie bliny ziemniaczane

Obiady

Litewskie bliny ziemniaczane

Litewskie bliny ziemniaczane

Składniki:

  • 10 dużych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • skórka ze słoniny

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże połączyć z cukrem i 1 łyżką maki, wlać ciepłą wodę, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (nie odciskać).

Dodać do nich przesianą mąkę i wlać zaczyn.

Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 4 - 5 godzin w ciepłe miejsce.

Rozgrzaną mocno patelnię wysmarować skórką ze słoniny.

Wlewać łyżką wazową porcje ciasta, rozprowadzać po całej patelni.

Smażyć z obu stron na złoty kolor.

Bliny podawać polane kwaśną śmietaną lub masłem.