Litewskie bliny ziemniaczane
Litewskie bliny ziemniaczane
Składniki:
- 10 dużych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki
- sól
- skórka ze słoniny
Wykonanie:
Rozkruszone drożdże połączyć z cukrem i 1 łyżką maki, wlać ciepłą wodę, dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce (nie odciskać).
Dodać do nich przesianą mąkę i wlać zaczyn.
Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na 4 - 5 godzin w ciepłe miejsce.
Rozgrzaną mocno patelnię wysmarować skórką ze słoniny.
Wlewać łyżką wazową porcje ciasta, rozprowadzać po całej patelni.
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Bliny podawać polane kwaśną śmietaną lub masłem.