Chrupiące krokiety z pysznym farszem z jajek
Chrupiące krokiety z pysznym farszem z jajek
Składniki:
- 80 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- sól
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Farsz:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- szczypiorek lub koprek
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przestudzić i zmielić.
Wyrobić z surowym jajkiem, masłem, mąką i szczyptą soli.
Ciasto ziemniaczane rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, następnie pokroić na prostokąty (10x8 cm).
Ugotowane jajka posiekać, wymieszać z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. dodać śmietanę.Farsz przyprawić solą i pieprzem.
Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu, zrolować i skleić dokładnie brzegi.
Krokiety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na słoty kolor.
Podawać z surówką z białej kapusty.
Doskonale smakują również z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym.