tradycja w kuchni

Chrupiące krokiety z pysznym farszem z jajek

Obiady

Chrupiące krokiety z pysznym farszem z jajek

Chrupiące krokiety z pysznym farszem z jajek

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek lub koprek
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przestudzić i zmielić.

Wyrobić z surowym jajkiem, masłem, mąką i szczyptą soli.

Ciasto ziemniaczane rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, następnie pokroić na prostokąty (10x8 cm).

Ugotowane jajka posiekać, wymieszać z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem. dodać śmietanę.

Farsz przyprawić solą i pieprzem.

Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję farszu, zrolować i skleić dokładnie brzegi.

Krokiety obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na słoty kolor.

Podawać z surówką z białej kapusty.

Doskonale smakują również z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym.