tradycja w kuchni

Kartoflana zapiekanka z boczkiem wędzonym

Obiady

Kartoflana zapiekanka z boczkiem wędzonym

Kartoflana zapiekanka z boczkiem wędzonym

Składniki:

  • ok. 75 dag ziemniaków
  • 1 jajko
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka masła lub margaryny
  • ok. 15 dag wędzonego boczku
  • ok. 5 dag żółtego sera
  • papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz i mąka do formy

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem.

Dodać jajko, masło, śmietanę. 

Posolić, przyprawić pieprzem i starannie wymieszać.

Boczek pokroić, podsmażyć.

Ser zetrzeć na tarce i wymieszać ze szczyptą mielonej papryki.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki.

Ułożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch i ponakłuwać widelcem.

Posypać boczkiem i serem z papryką.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i zapiekać przez 25 minut.