Kartoflana zapiekanka z boczkiem wędzonym
Kartoflana zapiekanka z boczkiem wędzonym
Składniki:
- ok. 75 dag ziemniaków
- 1 jajko
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka masła lub margaryny
- ok. 15 dag wędzonego boczku
- ok. 5 dag żółtego sera
- papryka mielona
- sól
- pieprz
- tłuszcz i mąka do formy
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować i przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem.
Dodać jajko, masło, śmietanę.
Posolić, przyprawić pieprzem i starannie wymieszać.
Boczek pokroić, podsmażyć.
Ser zetrzeć na tarce i wymieszać ze szczyptą mielonej papryki.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać odrobiną mąki.
Ułożyć masę ziemniaczaną, wyrównać wierzch i ponakłuwać widelcem.
Posypać boczkiem i serem z papryką.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i zapiekać przez 25 minut.