Błyskawiczna zalewajka
Błyskawiczna zalewajka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki wywaru z szynki lub białej kiełbasy
- ok.l 20 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
- 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 1 łyżka oleju
- 2 duże cebule
- 4 - 5 ząbków czosnku
- kilka suszonych grzybów
- 1 butelka białego barszczu
- majeranek
- curry
- pieprz
- sól
Wykonanie:
Na dwóch szklankach wywaru z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki tak, aby się rozgotowały, bo zupa powinna byc gęsta.
Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić w paski, włoszczyznę obrać.
Dodać włoszczyznę i grzyby do gotujących się ziemniaków.
Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je.
Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony boczek lub kiełbasę.
Dodać do ziemniaków, wlać barszcz biały, chwilę gotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.