tradycja w kuchni

Błyskawiczna zalewajka

Zupy

Błyskawiczna zalewajka

Błyskawiczna zalewajka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki wywaru z szynki lub białej kiełbasy
  • ok.l 20 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 łyżka oleju
  • 2 duże cebule
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 butelka białego barszczu
  • majeranek
  • curry
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:

Na dwóch szklankach wywaru z boczku, szynki lub białej kiełbasy ugotować ziemniaki tak, aby się rozgotowały, bo zupa powinna byc gęsta.

Grzyby namoczyć w małej ilości wody i pokroić w paski, włoszczyznę obrać.

Dodać włoszczyznę i grzyby do gotujących się ziemniaków.

Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je.

Na patelni podgrzać tłuszcz, zrumienić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony boczek lub kiełbasę.

Dodać do ziemniaków, wlać barszcz biały, chwilę gotować.

Przyprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.