tradycja w kuchni

Szybka kartoflanka

Zupy

Szybka kartoflanka

Szybka kartoflanka

Składniki:

  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 2 - 3 łyżki masła roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka maggi (można pominąć)
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • pierpz
  • sól

Wykonanie:

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obrać, opłukać i drobno pokroić.

Następnie zalać wodą i gotować przez ok. 20 minut.

Dodać przyprawy.

Z mąki i tłuszczu zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i zagotować.

Posypać posiekaną natka pietruszki i podawać.

Do zupy można dodać kiełbasę lub duszone mięso.