tradycja w kuchni

Zupa porowa z ziemniakami

Zupy

Zupa porowa z ziemniakami

Zupa porowa z ziemniakami

Składniki:

  • 3 - 4 pory
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

W garnuszku rozgrzać masło, dodać drobno posiekane pory (tylko białe części), cebulę, seler oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

 (można dodać również 2 -3 pieczarki oczyszczone i pokrojone w plasterki).

Smażyć cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.

Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do smażonych warzyw.

Zalać gorącym bulionem.

zupę gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut.

Następnie zestawić z palnika, przestudzić, zmiksować i ponownie podgrzać.

Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zaciągnąć śmietaną, posypać posiekanym szczypiorkiem.