Zupa porowa z ziemniakami
Zupa porowa z ziemniakami
Składniki:
- 3 - 4 pory
- 3 - 4 ziemniaki
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- mały kawałek selera naciowego
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W garnuszku rozgrzać masło, dodać drobno posiekane pory (tylko białe części), cebulę, seler oraz ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
(można dodać również 2 -3 pieczarki oczyszczone i pokrojone w plasterki).
Smażyć cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dodać do smażonych warzyw.
Zalać gorącym bulionem.
zupę gotować pod przykryciem przez ok. 25 minut.
Następnie zestawić z palnika, przestudzić, zmiksować i ponownie podgrzać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zaciągnąć śmietaną, posypać posiekanym szczypiorkiem.