tradycja w kuchni

Jesienna zupa gulaszowa

Zupy

Jesienna zupa gulaszowa

Jesienna zupa gulaszowa

Składniki:

  • 1 kg wołowiny bez kości
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 8 szklanek wody
  • 50 dag pomidorów
  • 1 mały seler
  • 2 - 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 strąki papryki świeżej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 2 - 3 liście laurowe
  • posiekana natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć.

Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.

Umyte mięso pokroić w większą kostkę.

Cebulę i czosnek obrac i drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso.

Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, po czym dodać warzywa, liście laurowe, kminek i dodać tyle wody, aby przykryła zawartość garnka.

Całość dusić przez ok. 40 minut od czasu do czasu mieszając.

Dołożyć ziemniaki, dolać tyle wody, aby wszystkie składniki zupy były przykryte i gotować, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.

Zupę zdjąć z palnika, doprawić papryką, solą i pieprzem.

Można dodać również szczyptę mielonej ostrej papryki.

Podawać posypaną natką pietruszki z grzankami lub pieczywem pszennym.