Jesienna zupa gulaszowa
Jesienna zupa gulaszowa
Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości
- 1 kg ziemniaków
- ok. 8 szklanek wody
- 50 dag pomidorów
- 1 mały seler
- 2 - 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 strąki papryki świeżej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 - 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminku
- 2 - 3 łyżki oleju
- 2 - 3 liście laurowe
- posiekana natka pietruszki
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Umyte mięso pokroić w większą kostkę.
Cebulę i czosnek obrac i drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanym tłuszczu, dodać mięso.
Dusić pod przykryciem przez ok. 20 minut, po czym dodać warzywa, liście laurowe, kminek i dodać tyle wody, aby przykryła zawartość garnka.
Całość dusić przez ok. 40 minut od czasu do czasu mieszając.
Dołożyć ziemniaki, dolać tyle wody, aby wszystkie składniki zupy były przykryte i gotować, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Zupę zdjąć z palnika, doprawić papryką, solą i pieprzem.
Można dodać również szczyptę mielonej ostrej papryki.
Podawać posypaną natką pietruszki z grzankami lub pieczywem pszennym.