Pyszna zupa grzybowa
Pyszna zupa grzybowa
Składniki:
- ok. 40 dag ziemniaków
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 10 dag grzybów suszonych
- 2 pory
- 1 cebula
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżeczki gęstej śmietany
- majeranek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie do miękkości.
Odcedzić, przecisnąć przez praskę i ponownie dodać do bulionu.
Grzyby dokładnie opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na 2 - 3 godziny.
Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyły.
Wywar z grzybów dodać do bulionu, a grzyby pokroić w paseczki.
Pory oczyścić i dokładnie umyć. Pokroić w krążki.
Cebulę obrać i drobno posiekać.
Masło roztopić w garnuszku, dodać rozdrobnioną cebulę i krążki pora - zeszklić, dodać grzyby.
Całość krótko podsmażyć, a następnie wlać bulion, zagotować.
Zupę doprawić solą i pieprzem.
Dodać śmietanę, stale mieszając, zagotować.
Doprawić majerankiem.
Podawać z bułką, grzankami lub lanymi kluskami.