tradycja w kuchni

Pyszna zupa grzybowa

Zupy

Pyszna zupa grzybowa

Pyszna zupa grzybowa

Składniki:

  • ok. 40 dag ziemniaków
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 10 dag grzybów suszonych
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie do miękkości.

Odcedzić, przecisnąć przez praskę i ponownie dodać do bulionu.

Grzyby dokładnie opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić na 2 - 3 godziny. 

Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie w której się moczyły.

Wywar z grzybów dodać do bulionu, a grzyby pokroić w paseczki.

Pory oczyścić i dokładnie umyć. Pokroić w krążki.

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Masło roztopić w garnuszku, dodać rozdrobnioną cebulę i krążki pora - zeszklić, dodać grzyby.

Całość krótko podsmażyć, a następnie wlać bulion, zagotować.

Zupę doprawić solą i pieprzem.

Dodać śmietanę, stale mieszając, zagotować.

Doprawić majerankiem.

Podawać z bułką, grzankami lub lanymi kluskami.