Szynka pieczona
Szynka pieczona
Składniki:
- 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
- 2 jabłka
- 2 duże cebule
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
- 5 łyżek soku jabłkowego
- 10 ziarenek jałowca
- 1/2 łyżeczki kimnku
- p1/2 łyżeczki ostrej papryki
- cynamon
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ziarenka jałowca rozgnieść.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dokładnie wymieszać z solą i jałowcem.
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Skórę ponacinać w romby ostrym nożem.
Następnie natrzeć przygotowaną mieszanką czosnkową.
Zawinąć w folię, włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Mięso wyjąć z folii, posmarować dżemem z czarnych porzeczek.
Posypać pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i pokruszonym listkiem laurowym.
Cebule obrać, podzielić na ćwiartki.
Szynkę przełożyć do brytfanki, dookoła ułożyć cebulę, skropić sokiem jabłkowym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami, również ułożyć wokół mięsa.
Gdy szynka się zrumieni, przykryć brytfankę folią aluminiową, mięso piec jeszcze 50 minut.
Gotowe mięso pokroić w plastry.