tradycja w kuchni

Szynka pieczona

Obiady

Szynka pieczona

Szynka pieczona

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej z tłuszczem
  • 2 jabłka
  • 2 duże cebule
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 5 łyżek soku jabłkowego
  • 10 ziarenek jałowca
  • 1/2 łyżeczki kimnku
  • p1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • cynamon
  • 1 listek laurowy
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ziarenka jałowca rozgnieść.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dokładnie wymieszać z solą i jałowcem.

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Skórę ponacinać w romby ostrym nożem.

Następnie natrzeć przygotowaną mieszanką czosnkową.

Zawinąć w folię, włożyć na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

Mięso wyjąć z folii, posmarować dżemem z czarnych porzeczek.

Posypać pieprzem, cynamonem, kminkiem, ostrą papryką i pokruszonym listkiem laurowym.

Cebule obrać, podzielić na ćwiartki.

Szynkę przełożyć do brytfanki, dookoła ułożyć cebulę, skropić sokiem jabłkowym.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Jabłka umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, usunąć środki z pestkami, również ułożyć wokół mięsa.

Gdy szynka się zrumieni, przykryć brytfankę folią aluminiową, mięso piec jeszcze 50 minut.

Gotowe mięso pokroić w plastry.