tradycja w kuchni

Jaja faszerowane wędzoną rybą

Przystawki

Jaja faszerowane wędzoną rybą

Jaja faszerowane wędzoną rybą

Składniki:

  • 1 wędzona ryba (najlepiej makrela)
  • 1 słoiczek majonezu
  • 5 jajek
  • 2 duże ogórki kiszone
  • odrobina musztardy
  • natka pietruszki
  • 1 świeża papryka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż i wyjąć ze środka żółtka.

Rybę oddzielić od ości, rozetrzeć dokładnie z żółtkami i kilkoma łyżkami majonezu.

Można dodać odrobinę musztardy.

Pastę doprawić solą i pieprzem.

Połówki jajek napełnić pastą i ułożyć na talerzu lub półmisku.

Jajka można ozdobić majonezem, natka pietruszki lub papryką.