tradycja w kuchni

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Obiady

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Składniki:

  • ok. 60 dag wątróbki drobiowej
  • 1,5 - 2 jabłka kwaśne
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól
  • pieprz czarny
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.

Dusić na maśle, aż będą trochę miękkie.

Następnie zestawić je z ognia i oprószyć majerankiem i tymiankiem.

Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.

Dodać jabłka i dusić przez ok. 5 minut.

Tak przygotowaną wątróbkę posolić, oprószyć czarnym pieprzem i podawać.