Wątróbka drobiowa z jabłkami
Wątróbka drobiowa z jabłkami
Składniki:
- ok. 60 dag wątróbki drobiowej
- 1,5 - 2 jabłka kwaśne
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Dusić na maśle, aż będą trochę miękkie.
Następnie zestawić je z ognia i oprószyć majerankiem i tymiankiem.
Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor.
Dodać jabłka i dusić przez ok. 5 minut.
Tak przygotowaną wątróbkę posolić, oprószyć czarnym pieprzem i podawać.