Gruszki – owoce, które pomogą niejednej dolegliwości!
Gruszki – owoce, które pomogą niejednej dolegliwości!
Gruszki są niedocenianym owocem, który działa bardzo pozytywne na nasz organizm.
Mało osób wie, że gruszki zawierają jod, który poprawia funkcjonowanie tarczycy.
Zawierają:
- pektyny
- kwas jabłkowy
- garbniki
- witaminę B1, B2, B6
- Witaminę E
- Witaminę K
- witaminę PP
Dodatkowo są bogate w:
- potas
- magnez
- fosfor
- wapń
- sód
- miedź
- żelazo
- bor
Warto wiedzieć, że bor wpływa pozytywnie na pracę mózgu :)
Lecznicze właściwości gruszek:
- działają przeciwgorączkowo
- pobudzają trawienie
- zapobiegają zaparciom
- obniżają ciśnienie
- łagodzą stany zapalne dróg moczowych łagodzą objawy kamicy nerkowej
Zastosowanie w kuchni:
Gruszki doskonale podkreślają smak pieczonej kaczki oraz piersi z kurczaka.
Na dżemy najlepiej nadają się lekko twarde gruszki odmiany lukasówka lub komisówka.
Natomiast gruszki w occie są ciekawą przystawką do pieczeni, mięs na zimno oraz pasztetów.
Idealnie smakują również z wyrazistymi serami.