tradycja w kuchni

Gruszki – owoce, które pomogą niejednej dolegliwości!

Owoce i warzywa

Gruszki – owoce, które pomogą niejednej dolegliwości!

Gruszki – owoce, które pomogą niejednej dolegliwości!

Gruszki są niedocenianym owocem, który działa bardzo pozytywne na nasz organizm.

Mało osób wie, że gruszki zawierają jod, który poprawia funkcjonowanie tarczycy.


Zawierają:

  • pektyny
  • kwas jabłkowy
  • garbniki
  • witaminę B1, B2, B6
  • Witaminę E
  • Witaminę K
  • witaminę PP


Dodatkowo są bogate w:

  • potas
  • magnez
  • fosfor
  • wapń
  • sód
  • miedź
  • żelazo
  • bor


Warto wiedzieć, że bor wpływa pozytywnie na pracę mózgu :)


Lecznicze właściwości gruszek:

  • działają przeciwgorączkowo
  • pobudzają trawienie
  • zapobiegają zaparciom
  • obniżają ciśnienie
  • łagodzą stany zapalne dróg moczowych łagodzą objawy kamicy nerkowej


Zastosowanie w kuchni:


Gruszki doskonale podkreślają smak pieczonej kaczki oraz piersi z kurczaka.


Na dżemy najlepiej nadają się lekko twarde gruszki odmiany lukasówka lub komisówka.


Natomiast gruszki w occie są ciekawą przystawką do pieczeni, mięs na zimno oraz pasztetów.

Idealnie smakują również z wyrazistymi serami.