tradycja w kuchni

Szakszuka z ciecierzycą

Obiady

Szakszuka z ciecierzycą

Szakszuka z ciecierzycą

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 puszka ciecierzycy
  • sól
  • pieprz
  • kumin
  • bazylia
  • olej

Wykonanie:

Posiekaną cebulę usmażyć na 2 łyżkach oleju.

Dodać obrany i pokrojony czosnek oraz szczyptę kuminu.

Smażyć przez 3 minuty. Dodać pomidory wraz z zalewą, a po 3 - 4 minutach dodać osączoną ciecierzycę.

Całość dusić przez parę minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Łyżką rozgarnąć składniki znajdujące się na patelni.

W powstałe wgłębienia wbić ostrożnie jajka, posolić je i posypać delikatnie pieprzem.

Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.

Gdy jajka się zetną, posypać je bazylią.

Tak przygotowaną szakszukę wyłożyć delikatnie na talerze.