Szakszuka z ciecierzycą
Szakszuka z ciecierzycą
Składniki:
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka ciecierzycy
- sól
- pieprz
- kumin
- bazylia
- olej
Wykonanie:
Posiekaną cebulę usmażyć na 2 łyżkach oleju.
Dodać obrany i pokrojony czosnek oraz szczyptę kuminu.
Smażyć przez 3 minuty. Dodać pomidory wraz z zalewą, a po 3 - 4 minutach dodać osączoną ciecierzycę.
Całość dusić przez parę minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.Łyżką rozgarnąć składniki znajdujące się na patelni.
W powstałe wgłębienia wbić ostrożnie jajka, posolić je i posypać delikatnie pieprzem.
Dusić pod przykryciem przez około 10 minut.
Gdy jajka się zetną, posypać je bazylią.
Tak przygotowaną szakszukę wyłożyć delikatnie na talerze.