Idealny kotlet mielony z pieczarkami
Idealny kotlet mielony z pieczarkami
Składniki:
- ok. 500 g mielonej wieprzowiny
- 100 g pieczarek
- 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 40 g bułki tartej
- sól
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodać obrane i posiekane pieczarki, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną i zrumieniona na oleju cebulkę.
Do masy mielonej dodać również jajko, sól i pieprz.
Całość dokładnie wyrobić.
Następnie formować owalne kotlety (podczas formowania warto mieć cały czas zwilżone dłonie, aby mięso się nie kleiło).
Tak przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron po 5 - 8 minut.