tradycja w kuchni

Idealny kotlet mielony z pieczarkami

Obiady

Idealny kotlet mielony z pieczarkami

Idealny kotlet mielony z pieczarkami

Składniki:

  • ok. 500 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g pieczarek
  • 1 czerstwa bułka + mleko do namoczenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. 40 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodać obrane i posiekane pieczarki, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz posiekaną i zrumieniona na oleju cebulkę.

Do masy mielonej dodać również jajko, sól i pieprz.

Całość dokładnie wyrobić.

Następnie formować owalne kotlety (podczas formowania warto mieć cały czas zwilżone dłonie, aby mięso się nie kleiło).

Tak przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron po 5 - 8 minut.