tradycja w kuchni

Bakłażany faszerowane grzybami

Obiady

Bakłażany faszerowane grzybami

Bakłażany faszerowane grzybami

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 - 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 2,5 - 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • ok. 150 ml śmieatny
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na połówki.

Wydrążyć z nich miąższ nie uszkadzając skórki.Miąższ drobno posiekać.

Pieczarki opłukać, obrać i pokroić na plasterki.

Pieczarki, posiekaną drobno cebulkę i miąższ z bakłażanów poddusić na maśle przez ok. 10 minut.

Całość lekko ostudzić i zmiksować, dodać bułkę tartą, posiekany koperek, pieprz, sól i jajko.

Wszystko dokładnie wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów.

Ułożyć je w  naczyniu do zapiekania, podlać 4 - 5 łyżkami wody i piec w temperaturze200 st. C. przez 1 godzinę.

Następnie upieczone bakłażany zalać lekko osoloną śmietaną i posypać koperkiem lub pietruszką.

Piec jeszcze przez 10 - 15 minut.