Bakłażany faszerowane grzybami
Bakłażany faszerowane grzybami
Składniki:
- 2 bakłażany
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 - 3 łyżki masła
- 1 jajko
- 2,5 - 3 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego koperku
- ok. 150 ml śmieatny
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na połówki.
Wydrążyć z nich miąższ nie uszkadzając skórki.Miąższ drobno posiekać.Pieczarki opłukać, obrać i pokroić na plasterki.
Pieczarki, posiekaną drobno cebulkę i miąższ z bakłażanów poddusić na maśle przez ok. 10 minut.
Całość lekko ostudzić i zmiksować, dodać bułkę tartą, posiekany koperek, pieprz, sól i jajko.
Wszystko dokładnie wymieszać i tak przygotowanym farszem napełnić połówki bakłażanów.
Ułożyć je w naczyniu do zapiekania, podlać 4 - 5 łyżkami wody i piec w temperaturze200 st. C. przez 1 godzinę.
Następnie upieczone bakłażany zalać lekko osoloną śmietaną i posypać koperkiem lub pietruszką.
Piec jeszcze przez 10 - 15 minut.