Grzyby marynowane
Grzyby marynowane
Składniki:
- 1 kg grzybów
- 30 g soli
- ok. 100 g cebuli
- 250 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 50 g cukru
- 2 - 3 ziarenka pieprzu
- 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 - 3 liście laurowe
Wykonanie:
Grzyby zebrać ;) lub kupić :)
Następnie oczyścić, dokładnie umyć, osączyć i przyciąć trzonki.Większe grzybki podzielić na połówki lub ćwiartki.
Wrzucić je do wrzącej wody z całą obraną cebulą i 20 g soli.
Wszystko gotować prawie do miękkości.Następnie wyjąć i osączyć na sitku.
Włożyć do słoików i ostudzić.
Zagotować wodę z octem, cukrem, 10 g soli i przyprawami.
Zalewę ostudzić i zalać nią grzyby.
Słoiki mocno i szczelnie zamknąć.