tradycja w kuchni

Grzyby marynowane

Przetwory

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Składniki:

  • 1 kg grzybów
  • 30 g soli
  • ok. 100 g cebuli
  • 250 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 50 g cukru
  • 2 - 3 ziarenka pieprzu
  • 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 - 3 liście laurowe


Wykonanie:

Grzyby zebrać ;) lub kupić :)

Następnie oczyścić, dokładnie umyć, osączyć i przyciąć trzonki.

Większe grzybki podzielić na połówki lub ćwiartki.

Wrzucić je do wrzącej wody z całą obraną cebulą i 20 g soli.

Wszystko gotować prawie do miękkości.

Następnie wyjąć i osączyć na sitku.

Włożyć do słoików i ostudzić.

Zagotować wodę z octem, cukrem, 10 g soli i przyprawami.

Zalewę ostudzić i zalać nią grzyby.

Słoiki mocno i szczelnie zamknąć.