tradycja w kuchni

Ciasto naleśnikowe śmietankowe

Deser

Ciasto naleśnikowe śmietankowe

Ciasto naleśnikowe śmietankowe

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki sklarowanego masła


Wykonanie:

Jajka, mleko i śmietankę dokładnie rozmieszać z mąką i cukrem.

Ciasto odstawić na min. 30 minut.

Następnie rozgrzać patelnię i natłuścić ją sklarowanym masłem.

Ciasto zamieszać i wlewać je za pomocą łyżki wazowej cienką warstwą na patelnię.

W momencie, kiedy wierzchnia warstwa naleśnika jest sucha, odwrócić go na drugą stronę i smażyć, aż będzie lekko rumiany.

Gotowe, smacznego :)


Do ciasta można dodać startą skórkę pomarańczową lub cytrynową.