Wyśmienita zupa ogórkowa
Wyśmienita zupa ogórkowa
Składniki:
- 30 dag kości wpierzowych
- 1 pęczek włoszczyzny
- 4 ziemniaki
- 4 ogórki kiszone
- 1/2 szklanki soku z ogórków
- 1/2 szklanki smietany
- 1 łyżka mąki psznnej
- 1 łyżka masła
- 2 - 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- posiekany koperek
- sól
- pieprz czarny
Wykonanie:
Kości wieprzowe umyć i zalać 1,5 l zimnej wody.
Dodać obraną i umytą włoszczyznę.
Gotować przez 35 - 40 minut na małym ogniu.
Ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Dusić przez ok. 10 minut na rozgrzanym maśle. W razie potrzeby można podlać odrobina soku z ogórków.
Wywar z kości i warzyw przecedzić.
Włożyć do niego obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
Całość gotować przez 20 minut na małym ogniu.
Następnie dodać duszone ogórki oraz wlać odrobinę soku z ogórków.
Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.
Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać posypaną posiekanym koperkiem.