tradycja w kuchni

Wyśmienita zupa ogórkowa

Zupy

Wyśmienita zupa ogórkowa

Wyśmienita zupa ogórkowa

Składniki:

  • 30 dag kości wpierzowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 ziemniaki
  • 4 ogórki kiszone
  • 1/2 szklanki soku z ogórków
  • 1/2 szklanki smietany
  • 1 łyżka mąki psznnej
  • 1 łyżka masła
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • posiekany koperek
  • sól
  • pieprz czarny

Wykonanie:

Kości wieprzowe umyć i zalać 1,5 l zimnej wody.

Dodać obraną i umytą włoszczyznę.

Gotować przez 35 - 40 minut na małym ogniu.

Ogórki kiszone obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Dusić przez ok. 10 minut na rozgrzanym maśle. W razie potrzeby można podlać odrobina soku z ogórków.

Wywar z kości i warzyw przecedzić.

Włożyć do niego obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.

Całość gotować przez 20 minut na małym ogniu.

Następnie dodać duszone ogórki oraz wlać odrobinę soku z ogórków.

Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

Zupę podprawić śmietaną wymieszaną z mąką, zagotować.

Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Podawać posypaną posiekanym koperkiem.