tradycja w kuchni

Kotlety jajeczne z natką

Obiady

Kotlety jajeczne z natką

Kotlety jajeczne z natką

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

7 jajek ugotować na twardo w osolonym wrzątku.

Wyjąć, ostudzić i obrać.

Następnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Natkę pietruszki opłukać i posiekać, połączyć w misce z rozdrobnionymi jajkami.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Usmażyć cebulę, dodać do jajek z natką.

Wbić 1 surowe jajko, wymieszać dokładnie masę.

Dosypać bułki tartej, tyle, aby masa była gęsta.

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

W dłoniach formować okrągłe kotlety.

Kotlety smażyć z dwóch stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.