Zupa ogórkowa
Przepis na prostą i popularną zupę ogórkową
Składniki:
- ok. 250 g. wieprzowiny (żeberka, karkówka)
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- marchewka
- seler
- cebula
- 3 – 4 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie opłukać i zalać 2 litrami zimnej wody, całość zagotować, zdjąć szumowinę. Dodać 1 liść laurowy i ziele angielskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut. Dodać oczyszczony seler, pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut. Ogórki zetrzeć i przesmażyć na maśle. Dodać do zupy z czosnkiem i gotować przez ok. 15 minut. Doprawić, na koniec posypać posiekanym koperkiem.