tradycja w kuchni

Zupa ogórkowa

Obiady

Zupa ogórkowa

Przepis na prostą i popularną zupę ogórkową

Składniki:

  • ok. 250 g. wieprzowiny (żeberka, karkówka)
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • marchewka
  • seler
  • cebula
  • 3 – 4 ziemniaki
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • sól
  • pieprz


Wykonanie:

Mięso dokładnie opłukać i zalać 2 litrami zimnej wody, całość zagotować, zdjąć szumowinę. Dodać 1 liść laurowy i ziele angielskie, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 15 minut. Dodać oczyszczony seler, pokrojoną marchewkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować jeszcze przez ok. 20 minut. Ogórki zetrzeć i przesmażyć na maśle. Dodać do zupy z czosnkiem i gotować przez ok. 15 minut. Doprawić, na koniec posypać posiekanym koperkiem.